EKO-BAR

Wolna Kuchnia to kuchnia raw i slow food wolna od GMO, sztucznych: barwników, konserwantów, polepszaczy smaku, zagęstników; nabiału – mleka i jaj, glutenu, mięsa

 

Co to jest Eko-Bar?

To nietypowy bar, gdzie znajdziesz dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych Wege i Eko jedzenie na zamówienie.

Jak zamówić?

Zadzwoń lub napisz do nas z kilkudniowym wyprzedzeniem w celu ustaleniu menu i rezerwacji. Chęć skorzystania z naszej oferty potwierdź wcześniej i wpłać zaliczkę (link).

Gdzie zjeść?

Zjeść możesz u nas – piknikując na łące lub zasiadając przy dębowym stole w domu zbudowanym z gliny i słomy, malowniczo położonym na rozległym pagórku na terenie naszego gospodarstwa ekologicznego we wsi Stare Juchy, na ul. Jeziornej 13a lub u siebie odbierając od nas zamówione dania na wynos.

Dla kogo?

Zapraszamy miłośników kuchni roślinnej, chcących się zdrowo odżywiać, podzielających nasz szacunek do środowiska naturalnego i jego zasobów. 

Dla Ciebie i osób Ci towarzyszących zaproponujemy jednen wspólny zestawu dań (np. zupę krem z dyni, soczewiaki z surówką i na deser ciasto czekoladowe) z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb dietetycznych.

Co nas wyróżnia?:

Oferowane wegańskie posiłki podporządkowane są rytmowi przyrody (zmienne menu), przygotowane na bazie tego, co wyrosło w naszym certyfikowanym, ekologicznym Ogródku św. Izydora. Uwzględniamy potrzeby osób ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi (nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, nowotwory, diety typu – wg św. Hildegardy, wg dr Dąbrowskiej, detoks).

EKO-BAR

Przykładowe menu

Możesz też uzgodnić z nami własne wegańskie menu

Pasty i pasztety  
Hummus  18zł
Pasta z pieczonego buraczka, kaszy jaglanej i czosnku 15zł
Pasztet z zielonej soczewicy z żurawiną i majerankiem 20zł
Smalczyk z białej fasoli i jabłek 16zł
Pasta dyniowa z suszonymi pomidorami 18zł
Czekoladowa pasta z cieciorki 20zł
Sałatki  
Sałata z rukolą, kukurydzą, pomidorami i czosnkiem z sosem na bazie oleju lnianego 24zł
Mix sałat egzotycznych (różne gatunki kapust chińskich) i dzikich zielenin z sosem winegret na bazie oleju konopnego z kaszą quinoa i szczypiorem cebuli siedmiolatki 26zł
Carpaccio z pieczonego buraka na rukoli lub gorczyczniku z sosem na bazie oleju dyniowego 25zł
Zupy  
Krem dyniowy z imbirem, nasionami kolendry, posypką z prażonych nasion dyni i świeżo tłoczonym olejem dyniowym 14zł
Z młodej cukinii, podsmażonego jarmużu z posypką z czarnej soczewicy 16zł
Krem z ogórecznika lekarskiego i młodych ziemniaczków z dodatkiem świeżego czosnku 14zł
Chłodnik cukiniowy na bazie mleka roślinnego i śmietanki kokosowej 12zł
Z czerwonej soczewicy z czosnkiem, ziołami i świeżo tłoczonym olejem lnianym 15zł
Wiśniowa z bezglutenowym makaronem i mlekiem migdałowym z posypką z prażonych migdałów 14zł
Dania główne  Dla dzieci
Pieczone patisony faszerowane ryżem i grzybami w sosie pomidorowym w towarzystwie młodych ziemniaczków Krem z pomidorów z ryżem lub gotowanymi nasionami słonecznika
Soczewiaki z surówką z kiszonej kapusty lub innych kiszonych warzyw Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Grillowany bakłażan z ryżem, kokosowym sosem curry i złocistą kukurydzą, posypany świeżymi dzikimi ziołami Warzywne frytki w trzech kolorach z surówką z marchewki i grillowaną cukinią
Pieczonka z ogniska z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, liśćmi kapusty i cebulą Naleśniki z domowymi powidłami śliwkowym/domowym musem jabłkowymi i kokosową polewą waniliową i czekoladą
Spaghetti z sosem z pomidorów malinowych, oregano i chrupką mizuną Spaghetti z sosem z pomidorów i oregano
Buraczane kaszotto z sosem z awokado i posypką z kiełków Zapiekanka ryżowa z jabłkami i polewą kokosowo-waniliową